DELEN

Nu we in Nederland te maken hebben met een crisis maken de bezuinigingen die het kabinet voorstelt een belangrijk deel uit van het nieuws dat we tot ons kunnen nemen. Er wordt aan de ene kant gesproken over het belang van hervormingen, terwijl die aan de andere kant ook grote problemen met zich mee zullen brengen. Zo zal men het in de portemonnee gaan voelen wanneer de hervormingen doorgevoerd worden, maar kan het aan de andere kant ook zo zijn dat de problemen anders alleen maar groter worden. Door bepaalde problemen niet echt aan te pakken kiest men voor het ‘kaasschaven’ en kan het zijn dat het over een aantal jaren nog meer zal kosten.

Grote gevolgen van hervormingen

De eventuele hervormingen waar men zich op richt zullen waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor de economie en uw portemonnee. Zo praat men over het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en probeert men naar mogelijkheden te zoeken om de kosten van de zorg in de hand te houden. De Nederlandse staatsschuld loopt dagelijks hard op, waardoor het van groot belang is om met oplossingen te komen. De hervormingen kunnen hiervoor zorgen, maar brengen aan de andere kant wel het risico met zich mee dat ze eventueel op een verkeerde manier worden uitgevoerd.

Kaasschaven minder duidelijk vervelend

Om de gevolgen van de ingrepen wat te verzachten is het ook mogelijk om minder grote hervormingen door te voeren en er juist voor te kiezen de huidige regelingen wat aan te scherpen. Dit wordt over het algemeen aangeduid met ‘kaasschaven’, aangezien het over het algemeen betekent dat men een klein deel van de kosten omlaag probeert te brengen. Het plakje dat men op die manier van de kosten af weet te halen kan op de korte termijn voor goede resultaten zorgen. Bovendien zal u het minder snel in uw portemonnee voelen, waardoor het vaak aantrekkelijk lijkt hiervoor te kiezen.

Kaasschaven op de lange termijn

Het grote nadeel van het ‘kaasschaven’ is echter dat het goed mogelijk is dat de gevolgen op de lange termijn alleen maar groter zullen zijn. Wanneer het systeem op een verkeerde manier in elkaar zit en er geen hervormingen doorgevoerd worden zal dit voor meer problemen gaan zorgen. Met ‘kaasschaven’ worden de problemen eventjes verholpen, maar wanneer een lekke band steeds op een matige manier geplakt zal worden zal dit uiteindelijk voor meer problemen zorgen. Het is dan beter om de band tijdig te vervangen en er op die manier voor te zorgen dat we weer vooruit kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here