DELEN

Met het vertrek van Job Cohen als fractieleider van de PvdA kwam er een einde aan een voor de partij pijnlijke periode. Cohen werd binnengehaald als de man die premier zal worden, maar zag zich uiteindelijk verbannen worden tot de oppositie. Daar kwam hij maar nauwelijks tot zijn recht, waardoor de PvdA in de peilingen veel zetels verloren heeft en er een nieuwe stap gezet diende te worden. Dat gebeurde met behulp van een interne verkiezing, die er toe heeft geleid dat Diederik Samson de nieuwe leider van de PvdA is. Hij staat bekend om zijn actieverleden bij GreenPeace en schuwt de media absoluut niet, waardoor hij een waardige opvolger lijkt.

Spontaan en ad rem

Allereerst is Diederik Samson duidelijk een stuk spontaner en meer ad rem in zijn omgang met de media. Job Cohen deed het fantastisch als burgemeester van Amsterdam, maar wist aan de andere kant maar moeilijk om te gaan met de veelal kritische vragen van journalisten op het Binnenhof. Het lijkt er voorlopig op dat die rol een stuk beter aansluit bij de kwaliteiten van Diederik Samson. Hij beweegt zich op een gemakkelijke manier over het politieke toneel en over het algemeen staat hij niet snel met zijn mond vol tanden, waardoor de PvdA boodschap er op een goede manier uitkomt.

Bewijs benodigd

Aan de andere kant dient Diederik Samson zich nog wel te bewijzen zodra het wat moeilijker wordt, aangezien dat natuurlijk de momenten zijn waar het om gaat. Sinds zijn aantreden is het kabinet bezig met het overleg in het Catshuis, waardoor er nog weinig van hem te zien is geweest. Zijn optredens in de media zijn over het algemeen uitstekend verlopen, maar het wachten is op zijn eerste politieke successen. Men verwacht een hoop van hem in de strijd tegen het kabinet en daarnaast dient hij de kiezers natuurlijk weer aan het gedachtegoed van de PvdA te binden.

De SP als grote tegenstander

De strijd om de kiezen zal waarschijnlijk niet eens zozeer uitgevochten worden tussen Samson en het kabinet, maar veel meer tussen hem en Emile Roemer, de leider van de SP. Het lijkt er namelijk op dat veel van de kiezers van de PvdA zijn overgelopen naar de SP, toen Job Cohen er niet in slaagde om de boodschap van de arbeidspartij duidelijk naar voren te brengen. Het is aan Diederik Samson de taak om er weer voor te zorgen dat men de SP zal verlaten om terug te keren bij de PvdA en op die manier hopelijk de grootste partij te worden van Nederland, zodat Samson premier kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here