DELEN

Het homohuwelijk is zowel in Nederland als in landen om ons heen een onderwerp van discussie. In Nederland is het voor homo’s mogelijk om met elkaar in het huwelijk te treden, maar zelfs met het nemen van die horde zijn de problemen niet achter de rug. Zo zijn er ambtenaren van de burgerlijke stand die het weigeren om homo’s met elkaar in de echt te verbinden. Ook dit heeft weer voor behoorlijk wat discussie weten te zorgen, aangezien de meningen in Nederland behoorlijk uiteenlopen over het feit of men hiertoe de mogelijkheid heeft. Zo stelt een deel van Nederland dat iedereen het recht heeft om te trouwen, terwijl de ander stelt dat de ambtenaren dat zelf uit mogen maken.
Godsdienstige achtergrond

De problemen met betrekking tot het homohuwelijk komen voor een groot deel voort uit de godsdienstige achtergrond van veel inwoners van ons land. Zo zijn er ook een aantal ambtenaren van de burgerlijke stand die gelovig zijn en op basis daarvan weigeren homo’s met elkaar te trouwen. Volgens hen heeft God het huwelijk bedoeld voor een man en een vrouw en is het dus niet nodig om homo’s met elkaar te laten trouwen. Een aantal van de ambtenaren houdt hier zo sterk aan vast dat ze uit principe weigeren om homo’s met elkaar te trouwen.
Minder invloed van religie

Aan de andere kant neemt de invloed van de religie in Nederland steeds verder af, aangezien ook minder mensen ervoor kiezen om naar de kerk te gaan. De meerderheid van de Nederlanders gaat niet langer naar de kerk en heeft over het algemeen geen problemen met een homohuwelijk. Het zou wat dat betreft goed zijn om homo’s het recht te geven om te kunnen trouwen en daar de ambtenaren van de burgerlijke stand dan ook toe te verplichten. Het nadeel daarvan is aan de andere kant dat er wellicht enkele ambtenaren zullen verdwijnen, die het jarenlang op een vrijwillige basis hebben gedaan.
Vooruitstrevende aanpak

Desalniettemin zou Nederland er goed aan doen het recht op het huwelijk duidelijker ook voor homo’s te laten gelden. Met het toestaan van het homohuwelijk heeft Nederland gekozen voor een zeer vooruitstrevende aanpak, die vervolgens een aantal landen hebben willen volgen. Wat dat betreft zou het dus goed zijn om een nieuwe stap te zetten en er op die manier voor te zorgen dat iedereen in Nederland dezelfde rechten heeft. Nederland zou de wereld op die manier in ieder geval laten zien dat het van belang is om iedereen op dezelfde manier te behandelen en daar ook bij het huwelijk geen uitzondering voor te maken.

Foto: Ing. Schieder Markus – fotoliaGerelateerde artikelen:

Moet trouwen als enige overheidsdienst gratis blijven?
Bezuinigingen ten tijde van crisis: kaasschaven of hervormen?
De PVV: een one issue partij of inmiddels meer?
De SP: de nieuwe leider op links?
Diederik Samson: de nieuwe premier?

DELEN
Volgend artikelDe SP: de nieuwe leider op links?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here