DELEN

Geld verdienen door te beleggen is niet zo makkelijk als het lijkt. Behalve geld winnen, kun je natuurlijk ook geld verliezen. Als je zomaar in een financieel product belegt zonder je eerst goed in te lezen, dan is de kans groot dat je geld verliest. Je kunt natuurlijk ook een expert voor je laten beleggen, zoals de experts van Synvest. Een belegging werkt als volgt: je zet een geldbedrag in om een bepaald product aan te kopen en wacht tot het product toeneemt in waarde.

Beleggen op een financiële markt

Beleggen wordt ook wel ‘investeren’ genoemd. Bij een investering hoop je dat de waarde van het product na verloop van tijd toeneemt. Stel, je investeert 100 euro en verkoopt het product als het een waarde van 120 euro heeft: dan heb je 20 euro winst. In dit geval dus 20%. Het maakt niet uit als het product lange tijd minder dan 100 euro waard is geweest. Het is het moment waarop je besluit te verkopen dat bepaalt of je winst maakt of juist verlies met je belegging. Zolang de waarde onder de waarde van je investering zit, kun je er altijd voor kiezen het product vast te houden en te wachten tot het moment dat je winst kunt maken.

Kiezen voor een actieve belegging?

Beleggen kan op veel verschillende manieren. Een bekende tweedeling is die tussen actief en passief investeren. Beleg je actief, dan betekent dit dat je iedere dag, of in ieder geval elke week, bezig bent met het bestuderen van de koersen van verschillende producten waarin je hebt geïnvesteerd of waarin je wilt investeren. Je koopt als de koers laag is en verkoopt als de koers hoog is: dat is het basisprincipe van actief investeren om winst te kunnen halen.

Of kiezen voor een passieve belegging?

Passief investeren is heel iets anders: hiervoor hoef je niet wekelijks of dagelijks de koers in de gaten te houden. Je zet je geld namelijk voor een langere periode vast in één product, in de verwachting dat dit product op de lange termijn in waarde toe zal nemen. Meestal is de winst bij passief beleggen wat lager dan bij actief beleggen, maar je loopt minder risico op verlies.

Investeren in vastgoed?

Als je investeert in vastgoed, betekent dat eigenlijk dat je geld in een gebouw stopt. Meestal denken mensen dan aan een woning, maar het kan natuurlijk ook een kantoor of winkelpand zijn. Beleggen in vastgoed heeft als voordeel dat je geld kunt verdienen met huur. Hiervoor moet je natuurlijk wel huurders kunnen vinden. Vastgoed investeren kan ook zijn dat je een huis koopt, dit van top tot teen laat opknappen en vervolgens met winst aan iemand anders doorverkoopt.

Of in een beleggingsfonds investeren?

Beleggen in een beleggingsfonds is ook een goede keuze voor de beginnende belegger, of voor mensen die niet de tijd hebben om zich actief met de beurs en met koersen bezig te houden. Een beleggingsfonds is als een ‘potje’ waarin meerdere mensen inleg hebben gestopt. Met dit fonds wordt (door een beleggingsexpert) een ‘portefeuille’ beleggingen samengesteld. Het zijn meerdere producten. Sommige van die producten zullen na verloop van tijd in waarde toenemen, terwijl anderen misschien in waarde afnemen. De expert zal ervoor zorgen dat een sterk gespreide portefeuille wordt samengesteld, met een goed rendement.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here